Evropski teden zmanjševanja odpadkov ZMANJŠAJMO ODPADNO EMBALAŽO

Obvestila za občane |

23.11.2016

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka med 19. in 26. novembrom 2016. 

Tudi mi se z ostalimi komunalnimi podjetji v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva Slovenije pridružujemo akciji Evopski teden zmanjševanja odpadkov. 

Med odpadki zavzema pomembno mesto tudi odpadna embalaža. Kot potrošniki kupujemo številne izdelke, ki so zapakirani v lepi, očesu prijetni emablaži. In ne samo eni. Osnovni izdelek je v osnovni embalaži, sledi lahko kartonska škatla, v kateri je izdelek dostavljen do prodajalca,  nato sledi ovojnina večjega paketa (npr. palete) in še bi lahko kaj našli.

Čeprav ima embalaža številne koristi, postaja ta vse večji globalni problem, saj proizvajamo in porabljamo preveč embalaže, ki jo tudi neustrezno odlagamo. Morja in jezera postajajo svetovna odlagališča odpadkov, čiste plaže vidimo lahko samo še na retuširanih slikah.

Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo letno povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca.

 Velik delež te embalaže je nepotreben, zato je prav, da razmislimo o svojih navadah in jih spremenimo, da zmanjšamo količine odpadne embalaže.

V ta namen si lahko vodimo dnevnik odpadne embalaže. Poskusimo vsaj en teden beležiti, kaj vse kupimo in kakšno embalažo s tem dobimo. In kaj naredimo z njo, predvsem pa, ali bi lahko količino odpadne embalaže zmanjšali.

 Oglejte si tudi letak s koristnimi nasveti o zmanjšanju količine embalaže.

 

 

Komunala Nova Gorica d.d.

Cesta 25. Junija 1 5000 Nova Gorica

+386 (0)5 33 55 300

Dežurstvo za vzdrževanje površin, vzdrževanje objektov je urejeno preko telefonske številke

031 712 100

Povpraševanje