NE PUŠČAJTE ODPADKOV PRED ZAPRTIM ZBIRNIM CENTROM ALI IZVEN ZABOJNIKA ZA ODPADKE

Obvestila za občane |

25.03.2020

Zaradi preprečevanja širjenja okužbe koronavirusa smo začasno zaprli zbirne centre za kosovne in druge vrste odpadkov po občinah Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko in  Šempeter-Vrtojba. Odprt ostaja le zbirni center na CERO v Stari Gori. 

Občane pozivamo, da NE puščajo odpadkov izven posod na ekoloških otokih ali pred ograjo trenutno zaprtih zbirnih centrov.

V družbi  že dlje časa opažamo, da občani na določenih lokacijah odlagajo določene vrste odpadkov poleg ustreznih zabojnikov, namesto da bi jih odložili vanje.

Pozivamo vse občane, da so v tem obdobju še posebej pozorni na pravilno odlaganje odpadkov v ustrezne zabojnike.  Odpadkov ne puščajte  poleg zabojnikov, niti v vrečkah.  V primeru prenapolnjenih zabojnikov vas naprošamo, da z odložitvijo odpadkov počakate do naslednjega praznjenja in jih nato ustrezno odložite.

ZBC-Grgar-2020

ZBC-Grgar-2020-2
 

Držite se navodil Ministrstva za okolje!!!

Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19 se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke, še prej pa moramo slediti naslednjim navodilom:

ODPADKE OKUŽENIH JE POTREBNO HRANITI vsaj 72 ur

Smeti okuženih oseb ali tistih, ki kažejo znake okužbe, je treba odvreči v posodo za mešano zbiranje odpadkov.

Za preprečevanje širjenja okužb je ključno tudi pravilno ravnanje z odpadki. Na ministrstvu za okolje so zato dopolnili sporočilo. Osebne odpadke okuženih oseb je treba odvreči v zelen zabojnik in jih pred tem še tri dni hraniti doma. Po poročanju Radia Slovenija za vse tiste, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom ali pa tudi le kažejo znake okužbe, ločevanje odpadkov ne velja, kar zadeva osebne predmete, zlasti seveda material za enkratno uporabo, kot so robčki, rokavice in maske, pa tudi odpadke od čiščenja prostorov, kot so krpe za enkratno uporabo.

Ko jih zavržejo, naj jih odložijo v plastično vrečko, ki jo je treba tesno zavezati ali zalepiti in potem namestiti v dodatno vrečo, to pa je treba ločeno hraniti vsaj tri dni.

Vsi ti odpadki lahko nato romajo v zeleno posodo za mešano zbiranje odpadkov, nikakor pa ne v zabojnike, namenjene za ločeno zbiranje.

Tudi papirnatih robčkov ne odlagajmo več v biološke odpadke, celo če menimo, da imamo le običajen prehlad.

Po zadnjih navodilih ministrstva za okolje pa druge gospodinjske odpadke za zdaj vsi lahko odlagamo kot običajno.

Komunala Nova Gorica d.d.

Cesta 25. Junija 1 5000 Nova Gorica

+386 (0)5 33 55 300

Dežurstvo za vzdrževanje površin, vzdrževanje objektov je urejeno preko telefonske številke

031 712 100

Povpraševanje