Zasebne površine

Ureditev zasaditev privatnih objektov 13

Ko zagledamo in vidimo urejen, lep, cvetoč vrt ali urejeno in negovano zelenico, smo takoj boljše volje. Naše oči se rade sprehodijo po tisočerih barvah cvetov, po negovani in urejeni zelenici z zasajenim in obrezanim grmovjem in drevjem.

Vrt zahteva dosti vloženega časa in truda, iskanje nasvetov po strokovni literaturi, iskanje ustreznih rastlin, gnojila in vrtnih pripomočkov.

Komunala Nova Gorica d.d. vam lahko uredi vaš vrt ali zelenico po vaših željah in z našimi dolgoletnimi izkušnjami ter strokovno pomočjo.

Naše strokovno osebje se iz dneva v dan ukvarja z urejanjem in vzdrževanjem okolja in vam primerno svetuje, kakšne rastline izbrati, kdaj posejati travo, kdaj pognojiti in obrezati rastline.

Spomladanska opravila na vrtu

Spomladi zasebni vrtovi in druge zelene površine potrebujejo  našo pomoč. Vrtovi in druge zelene površine bodo prav kmalu potrebovali našo pomoč. Kako začeti? Še pred novim poganjanjem trajnic odstranimo odmrle dele rastlin. Prezimna zelišča moramo obrezati, okopati in pognojiti. Začnemo s sajenjem ustrezne žive meje, grmovnic in dreves. Obrežemo vse suho vejevje in dele rastlin, ki so poškodovani zaradi zmrzali in teže snega. Marec je tudi čas za rahljanje, zračenje tal in gnojenje trat. Pravočasno je treba odstraniti mah in polst, da bo trata dobro nahranjena. Gole zaplate trate čim prej popravimo, da bo trata v toplih dneh ponovno ozelenela in se utrdila.

Če imamo v načrtu sajenje rastlin, jih moramo pozorno izbrati, da ne zrastejo previsoko ali preširoko in nam kasneje ne zavzamejo preveč prostora. Upoštevati moramo tudi rastne razmere, saj nekatere rastline ljubijo sonce, druge senco, tretje pa so primerne kot podrast ali za utrditev brežin. Razporediti jih moramo tako, da bo lahko vsaka izstopala in lepo dopolnjevala začrtano ureditev.

Jesenska  opravila na vrtu

Poskrbimo za lep izgled vrta tudi jeseni. Zakaj ne bi po dolgotrajni suši obnovili slabo  trato in posadili nekaj živahnih jesenskih okrasnih rastlin? Najprimernejši čas za sajenje drevja in grmičevja je jesen. Običajno sadimo tudi vrtnice spomladi, skoraj bolj priporočljiva za naše kraje pa je jesen in naslednje leto se bodo sadike tako že učvrstile in hitro zacvetele.

Komunala NG vam nudi veliko predlogov (možnosti) za nove ozelenitve in popestritve za vaš dom. V cvetličarni  so v prodaji dekorativne strukturne rastline z jesensko obarvanim listjem in plodovi. Primerne so tako za vrtove kot balkonska korita. V kombiniranju ne smejo manjkati mačehe tako drobnocvetne kot velikocvetne ali trenutno trendne viseče, ki so najbolj primerne za balkone.

Sortiment rastlin naj  vsebuje tudi ciklame, ki bodo zdržale do novembrskih dni in  jesenske vrese, ki bodo dopolnjevale naše nasade z belo- roza- vijoličastimi  cvetovi do konca jeseni.

Pogosto se po poletnih  sušnih mesecih  opazi, da je trava izgubila  svojo zeleno barvo. Da jo spet  pridobi uporabimo razna kemična sredstva in  hkrati poskrbimo še za  uničevanje mahu. V kolikor se je trata posušila ali je polna plevela, je boljše, da jo zamenjamo , posejemo ali položimo travne zvitke. September je idealen mesec za ureditev trat.

Komunala Nova Gorica d.d.

Cesta 25. Junija 1 5000 Nova Gorica

+386 (0)5 33 55 300

Vzdrževanje površin, zelenic, urejanje okolja, pokopališka dejavnost

05 33 55 319

Dežurstvo za vzdrževanje površin, vzdrževanje objektov je urejeno preko telefonske številke

031 712 100

Povpraševanje